Ainejärjestönauha

kuva 1

Rovaniemen Lastu ry:llä on vuodesta 2017 saakka ollut ainejärjestönauha (kuva 1). Nauha on 3 cm leveä ja se on väritykseltään vaalean ja tumman oranssi, sekä musta. Nauhan väritys on symmetrinen siten, että ensin reunassa on vaalea oranssi raita (4mm), seuraavaksi on ohut musta raita (2mm) ja tämän jälkeen ohut vaalean oranssi raita (2mm). Nauhan keskellä on leveä tumman oranssi raita (1,4cm). Nauhan käytöstä säädetään tässä ohjesäännössä. Tämän ohjesäännön määräysten lisäksi nauhan kantajien on noudatettava hyvää akateemista tapaa.

Rovaniemen Lastu ry:n jäsenillä on oikeus lunastaa nauha itselleen ja kantaa sitä akateemisissa juhlatilaisuuksissa. Nauhan käyttöoikeus säilyy valmistumisen jälkeen. Rovaniemen Lastu ry:n hallitus voi perustellusta syystä myöntää nauhan käyttöoikeuden myös muulle henkilölle. Nauhan hinta on 4 €.

Ainejärjestönauhaa käytetään akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Juhlanauhaa kannettaessa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa. Samoin nauhan kantajan tulee kaikella käytöksellään arvokkaasti edustaa Rovaniemen Lastu ry:tä

Miehet kantavat nauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalla lantiolle. Miehet kantavat nauhaa juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä.

Naiset kantavat nauhaa taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa tai siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli oikealle lantiolle. Nauha ei kuitenkaan saa koskettaa paljasta ihoa. Ruusuke taitellaan siten, että se on 8-9cm levyinen ja ruusukkeen molemmille puolille tulee kaksi taitosta. Lopuksi nauha taitetaan ruusukkeen ympäri keskelle. Alla kuvallinen opastus ruusukkeen taittelemista varten.

Rovaniemen Lastu ry:n hallituksen tehtävänä on antaa nauhan käyttöön oikeutetuille lisätietoja ja neuvontaa ainejärjestönauhan oikeasta käyttötavasta ja muutenkin edistää akateemista kulttuuria ylioppilaskunnan jäsenten keskuudessa. Rovaniemen Lastu ry:n hallitus antaa nauhan käytöstä tarkempia ohjeita.

Ainejärjestönauhan taittelu

1. Aloita nauhan taittelu tekemällä noin 3 cm taitos vasemmalle

dav

 

2. Tämän jälkeen tee samansuuruinen taitos oikealle.

dav

 

3. Seuraavaksi taitetaan ruusukkeen alin osa. Alemman taitoksen tulisi olla molemmista päistä noin 1cm leveämpi kuin ylemmän taitoksen.

dav

 

4. Seuraavaksi taitellaan ruusukkeen keskikohta. Käännä ruusuke ympäri ja taita nauha viistosti ylöspäin.

dav

 

5. Pyöräytä nauha ruusukkeen ympäri.

dav

 

6. Lopuksi käännä nauha takaisin ruusukkeen takapuolelle. Leikkaa ylimääräinen nauha pois ja kiinnitä nauhan pää ompelemalla.

dav

 

7. Tarvitset enää pienen hakaneulan, jolla kiinnittää ruusuke pukuusi ja olet valmis juhlimaan!

dav