Fuksien ABC

AHOT – Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen. Voit hakea hyväksilukua aiemmilla opinnoillasi sekä muulla tavoin hankkimallasi osaamisella.

BeerPong  opiskelijan urheilulajien ykkönen. Lastu järjestää aina syksyisin ja keväisin turnauksen, jossa ratkotaan ainejärjestöjen välinen mestaruus.

Café Lingua – kotikansainvälistymistä Rovaniemellä. Viikottaisessa tapahtumassa pääset keskustelemaan eri kielillä natiivien kanssa kahvikupin äärellä ja kehittämään omaa kielitaitoasi.

Deadline – eli tehtävän palautuksen takaraja. Deadlineihin liittyvän stressin lievittämiseksi kannattaa osallistua Lastun Deadline-piiriin, jossa voit kirjoittaa esimerkiksi esseesi loppuun hyvässä seurassa, kahvia tai teetä nauttien.

Edunvalvonta – tehtävänä tuoda opiskelijan ääni kuuluviin sekä taata hyvä ja oikeudenmukainen opiskeluympäristö. Lastun hallitukseen kuuluu kaksi edunvalvojaa, ja myös Lyyllä on oma edunvalvonta-asiantuntija.

EXAM – entiseltä nimeltään tenttiakvaario, jossa voit suorittaa sähköisen tentin.

Fuksi – 1. vuoden opiskelija jolla on haastava, mutta sitäkin upeampi vuosi edessään. Kursseja voit aina uusia, fuksivuotta et!

Facebook – Lastun ajankohtaisin sosiaalinen media, josta on helppo seurata tapahtumia ja muuta tiedotusta.

Gradu – tahdonnäyte, maisterinvaiheen opintojen lopputyö. 50-80 sivua verta, hikeä ja kyyneliä

Half Moon Night Club – Lastun yhteistyökumppani, jonka upeassa yökerhossa järjestään opiskelijatapahtumien parhaat jatkot.

Hallitus – jokaiselta ainejärjestöltä löytyy sellainen, myös Lastulta. Hallituksessa on erilaisia pestejä, kuten puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja, vapaa-ajanvastaavat ja edunvalvojat. Hallituskausi kestää tammikuusta joulukuuhun.

Haalarit – opiskelijan perusvaruste säähän kuin säähän ja tilanteeseen kuin tilanteeseen. Lastulla haalarit ovat näkyvän kirkkaan oranssit, joten kaverit on helppo löytää pimeän kaamoksenkin keskeltä. Nämä päällä peto on usein irti.

IT-tuki – HelpDeskistä saat apua tietoteknisiin ongelmiin.

Jaloviina – eli jallu eli leikattu konjakki. Tulee monelle opiskelijalle tutuksi viimeistään Täällä jallutähden alla -laulusta.

Kasvisristeily – tuo huhtikuussa koko Suomen kasvatustieteilijät yhteen.

LYY: Lapin yliopiston ylioppilaskunta eli jokaisen ainejärjestön kattojärjestö. Jokainen yliopistossa opiskeleva kuuluu ylioppilaskuntaan maksettuaan vuosittaisen jäsenmaksun.

Mediakasvatus – yksi pääaineistamme.

N:nnen vuoden opiskelija – henkilö joka opiskelee jo niin monetta vuotta, ettei kukaan oikeastaan edes tiedä tarkkaa vuosimäärää.

Opintotuki – muista hakea Kelalta heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi! Myös kesäopintotuen saaminen on mahdollista, mikäli täytät tietyt kriteerit. Lisää aiheesta voi kysyä yliopiston omasta opintotukitoimistosta.

Opinto-opas opintoja suunnitellessa kannattaa perehtyä opinto-oppaaseen, ja tutkia mitkä ovat pakollisia opintoja ja mitä taas voit valita vapaasti tutkintoosi.

Optima – verkko-oppimisympäristö. Osa verkkokursseista suoritetaan Optimassa. Myös suurin osa luentodioista, kurssin suoritusohjeista, esseen palautuslaatikoista sijaitsee täällä.

Petronella – Yksi yliopistomme lounasravintoloista, josta maininnan arvoista ovat vihreät keinutuolit, takuuvarma lastulaisten kahviseura sekä hyvät ruoat.

aQua vera – on tärkeää juoda myös välillä vettä.

Rovaniemi – eli Roi tai Rollo. Pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki.

Sitsit – akateeminen pöytäjuhla jossa syödään, juodaan ja lauletaan paljon. Säännöt ovat oleellinen osa sitsejä, ja niiden noudattamista valvovat juhlan vetäjät eli toastmasterit. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata rangaistus, joiden suorittaminen ja seuraaminen onkin osa tätä upeaa juhlaa.

Specia ry – Ammattijärjestö kasvatustieteilijöille. Opiskelijajäsenenä saat hyviä etuja ja työelämätietoutta.

Sporttipassi – tämän lunastamalla, saat käyttöösi opiskelijahintaiset liikuntapalvelut, joista lisää tietoa Lapin Korkeakoululiikunnan sivuilla.

Tuudo – mobiilisovellus, josta näet niin lukujärjestyksesi, suorittamasi opinnot kuin ruokalistat ja muut uutiset.

Urkund – Plagiaatintunnistusjärjestelmä johon suuri osa kirjallisista töistä palautetaan. Kertoo, kuinka suuren osan tekstistäsi olet copypastettanut jostain muualta.

Vappu – Viikon kestävä kuntoleiri ja yliopistovuoden yksi h-hetkistä. Vappuviikon aloittaa perinteisesti Lastun järjestämä vesibussi.

Vujut – eli vuosijuhlat ovat kerran vuodessa järjestettävät ainejärjestön suurimmat juhlat, joissa juhlitaan ainejärjestön vanhenemista akateemisen pöytäjuhlan merkeissä.

Weboodi – Opiskelijan raamattu: siellä voit ilmoittautua kursseille ja tentteihin sekä tarkastella suorittamiasi opintoja.

X astetta pakkasta – Lapissa saattaa tulla joskus niin kylmä, ettei pakkasasteita ole enää edes tarpeellista ilmoittaa.

Yhden tähden laulukirja – Lapin yliopiston ylioppilaskunnan laulukirja, joka kannattaa hankkia ja pitää sitseillä mukana.

Zzzz… – Nukkuminen on tärkeää ja pitää aivot virkeänä. Muista siis nukkuakin aina välillä.

Åååå – kyllä, ruotsi on pakollista myös yliopistossa.

Älylaitteet – auttavat opinnoissa, ja viihdyttävät kun et opiskele.

Ördaus – Monen opiskelijan vapaa-ajan harrastus. Lastussa haluamme kuitenkin kunnioittaa myös alkoholittomuutta, eikä alkoholin juominen tietenkään ole tapahtumien pääsyvaatimuksena.