Fuksien aakkoset

AinejärjestöJokaisella yliopiston tieteenalalla on oma ainejärjestönsä. Ainejärjestö on yhdistys, joka huolehtii jäsentensä eduista ja järjestää monenlaista toimintaa.

Bisse – Eli Kaliaa. Palautusjuomanakin tunnettu opiskelijoiden suosima edullinen vaihtoehto.

Copy&PasteYliopistossa copypastettaminen ei tule enää kuulonkaan. Nyt siis viimeistään on aika opetella kirjoittamaan asiat omin sanoin!

Dekaani – Yliopiston tiedekunnan johtaja. Kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanina toimii vuonna 2015 professori Päivi Naskali.

Doris Night – Se yökerho jossa lukuisat opiskelijoiden illanvietot tapahtuvat! Mainio ja opiskelijaystävällinen paikka.

Essee – Useimmiten 6-12 sivun mittainen pohdiskeleva kirjoitelma jossa on käytettävä lähteitä. Yön pikkutuntien valvottaja ja suurin syy kahvin kuluttamiselle.

Fuksi – Eli sinä! 1. vuoden opiskelija jolla on haastava mutta sitäkin upeampikin vuosi edessään!

Facebook – Paras paikka seurata mitä Lastussa tapahtuu ja mitä kaikkea se järjestää!

Gradu – Tahdonnäyte, maisterinvaiheen opintojen lopputyö. 50-80 sivua verta, hikeä ja kyyneliä

HOPS – Eli henkilökohtainen opintosuunnitelma. Sekä opiskelija- että opettajatuutorit ovat apunasi sen laatimisessa. Älä kuitenkaan ota siitä liian suurta stressiä, pääasia että olet kärryillä siitä mitä kursseja meinaat käydä ja koska!

Hallitus – Jokaiselta ainejärjestöltä löytyy sellainen, myös Lastulta. Hallituslaiset tulevat teille tutuiksi opintojenne ensimmäisillä viikoilla :)

Haalarit – Opiskelijan perusvaruste säähän kuin säähän ja tilanteeseen kuin tilanteeseen. Lastulla haalarit ovat näkyvän kirkkaan oranssit, joten kaverit on helppo löytää pimeän kaamoksenkin keskeltä. Nämä päällä peto on usein irti.

Itseohjautuvuus – Merkittävä osa yliopisto-opiskelua jonka kyllä oppii ajan kanssa. Täällä kukaan ei enää ole valvomassa opintojesi etenemistä (paitsi ehkä Kela) joten omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta vaaditaan!

JOO – Eli joustava opinto-oikeus. Tällä tarkoitetaan siis opiskelijan mahdollisuutta suorittaa erillisiä opintojaksoja tai sivuainekokonaisuuksia toisessa yliopistossa. Lapin yliopistosta voi lähteä suorittamaan JOO-opintoja ainoastaan Oulun yliopistoon. Lisää tietoa aiheesta löydät yliopiston nettivisuilta.

Kandidaatin tutkielma – Ensimmäinen tutkimuksesi jonka tulet yliopisto-opintojen aika tekemään. Pituus vaihtelee noin 25-30 sivun välillä.

Kostajaiset – Tämän tapahtuman tarkoituksena on, että fuksit kostaa tuutoreille (ja joskus myös muille vanhemmille opiskelijoille)!

Luento – Yleensä 3 tunnin mittainen teoreettinen istunto jota seuraa X määrä itsenäistä opiskelua. Onnea matkaan!

LYY: Lapin yliopiston ylioppilaskunta eli jokaisen ainejärjestön kattojärjestö. Jokainen yliopistossa opiskeleva kuuluu LYY:n maksettuaan vuosittaisen jäsenmaksun.

Mediakasvatus – Yksi pääaineistamme, jota voi opiskella pääaineena vain Lapin yliopistossa!

N:nnen vuoden opiskelija – henkilö joka opiskelee jo ainakin sadatta vuotta! Jäärä joka ei suostu valmistumaan…

Opintotuki – Siunaus. Muista hakea Kelalta heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi! Myös kesäopintotuen saaminen on mahdollista, mikäli täytät tietyt kriteerit. Lisää aiheesta voi kysyä yliopiston omasta opintotukitoimistosta!

Opintopiste – 1 opintopiste = n. 27h työtä. Kandidaatin tutkinto on laajuudeltaan 180op ja maisterin tutkinto 120op.

Optima – Verkko-oppimisympäristö. Osa verkkokursseista suoritetaan Optimassa. Myös suurin osa luentodioista, kurssin suoritusohjeista, esseen palautuslaatikoista sijaitsee täällä. Käytössä kuulemma enää vain Lapin yliopistossa.

Pääaine – Valitaan ensimmäisen vuoden loppupuolella. Lapin yliopistossa sinulla on mahdollisuus valita pääaineeksesi yleinen kasvatustiede, aikuiskasvatustiede tai mediakasvatus.

Q – No nyt loppu mielikuvitus..

Ruotsin pakolliset opinnot – Kyllä miehetkin itkee…

Sitsit – Akateeminen pöytäjuhla jossa syödään, juodaan ja lauletaan paljon! Säännöt ovat oleellinen osa sitsejä, ja niiden noudattamista valvovat juhlan vetäjät eli toastmasterit. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata rangaistus, joiden suorittaminen ja seuraaminen onkin osa tätä upeaa juhlaa!

Specia ry – Ammattijärjestö kasvatustieteilijöille. Opiskelijajäsenenä saat hyviä etuja, joten aiheeseen kannattaa tutustua!

Sivuaine – Sivuaineen avulla pääset syventämään ammattitaitoasti sekä suuntautumaan

Tuutori – Se henkilö joka auttaa sinut pääsemään sisään yliopistomaailmaan ja opiskelun saloihin!

Tenttiakvaario – Sähköinen tenttipalvelu, jossa voit itse valita itsellesi sopivan ajan tenttimiseen! Tenttiminen tapahtuu yliopiston kirjaston tiloissa olevassa tenttiakvaariossa ”tenttiksessä” , johon voi varata ajan täältä (LINKKI). Kaikki kurssit eivät kuitenkaan valitettavasti ole tenttiksessä tentittävissä.

Urkund – Plagiaatintunnistusjärjestelmä johon suuri osa kirjallisista töistä palautetaan. Ei se oikeasti ole niin pelottava miltä se kuulostaa!

Vappu – Viikon kestävä kuntoleiri ja yliopistovuoden yksi H-hetkistä. Lastu suosittelee buranan hankkimista ;)

Vujut – Eli vuosijuhlat ovat kerran vuodessa järjestettävät ainejärjestön suurimmat juhlat, joissa juhlitaan ainejärjestön vanhenemista akateemisen pöytäjuhlan merkeissä (hienostuneempi versio sitseistä).

Weboodi – Opiskelijan pyhäkkö: Siellä pääset ilmoittautumaan kursseille, tentteihin sekä tarkastelemaan suoritettuja opintojasi

YTHS – Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli yliopisto-opiskelijoiden lääkäri ja terkkari. YTHS:n palvelut ovat ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksaneille ilmainen (paitsi hammashoito josta tulee maksullista ensimmäisen kerran jälkeen). Yliopisto-opiskelijoiden todellinen luksuspalvelu jota kannattaa hyödyntää!

Zzzz… – Nukkuminen on tärkeää ja pitää aivot virkeänä. Muista siis nukkuakin aina välillä :)

Åbo Akademi – Pääsykokeet ylimitoitettuja, hikkejä kaikki….

Älypuhelin – Luentojen vakiovaruste ja viihdyttäjä.

Örvellys – Tyypillinen opiskelijan vapaa-ajan harrastus

Mainokset