Emmi kertoo Lenz find your potential -workshopista 14.4.
Lastu järjesti yhdessä Lenzin kanssa työelämätapahtuman 14.4.2023. Lastun vuoden 2023 teemana on ollut vahvistaa jäsenien työelämätaitoja ja tuoda esiin työllistymismahdollisuuksia. Järjestimme aiemmin keväällä työnhakukoulutuksen Eezy Lapin kanssa sekä Sinusta HR-alalle -työelämäwebinaarin ja molemmat tapahtumat olivat erittäin suosittuja ja niiden innoittamana saimme jatkaa kevään työelämäteemoja yhdessä Lenzin kanssa. Yhteistyö Lenzin kanssa ja heidän Find your potential -workshop tuli siis kuin tilauksesta!
Konsultoinnista uraa jo opintojen alkuvaiheessa
Lenzin Amanda, Eeva ja Julia tulivat paikan päälle yliopistolle vetämään workshopin, jossa opiskelijat itse pääsivät hommiin tutustumaan omaan potentiaaliinsa. Tapahtuma oli siis aidosti vuorovaikutteinen työelämätapahtuma, eikä perinteistä professorin luennointia!
Lenziläiset auttoivat opiskelijoita tunnistamaan oman potentiaalin konsulttina ja tutustumaan omaan ammatti-identiteettiin sekä siihen, minkälainen rooli jokaisella on tiimityöskentelyssä. Tapahtuman jälkeen osallistujille jäi käteen ymmärrystä omasta paikasta osana työtiimiä ja vahvempi luottamus itseensä asiantuntijana.
Tapahtumaan osallistujilla oli mahdollisuus saada myös 2op vapaavalintaisiin opintoihin!
Opiskelijan fiiliksiä tapahtumasta
Emmi Huhtala, 1. vuoden kasvatustieteiden opiskelija
Osallistuin Lastun järjestämään Lenz-työelämätapahtumaan perjantaina 14.4.2023. Osallistujia oli 16, joten saimme täydet neljän hengen ryhmät. Osa meistä oli saanut ennakkotehtävät, joiden avulla me määritimme omat ryhmätyöroolimme etukäteen. Testi oli kiinnostava, mutta loppujen lopuksi koin, ettei ryhmätyöroolini tullut esiin niin kuin olin ajatellut. Tästä myöhemmin lisää.
Alussa Lenzin työntekijät esittelivät itsensä, sekä Lenzin. Lenz on siis yritys, jonka päämissiona on valjastaa opiskelijoiden tarjoama potentiaali työelämässä. Lenzin kautta opiskelija voi tulla tekemään esimerkiksi konsultin töitä. Eräs esittelijöistä kertoikin, kuinka hän oli jo fuksivuonna saanut konsultin töitä Lenziltä. Hän toimi siis jo opintojen alussa firmoille konsultoijana, ja auttoi erilaisissa projekteissa häntä vanhempienkin ja kokeneempien ihmisten kanssa. Lenzin ilmapiiri vaikuttaa erittäin lämpimältä, ja puhujat korostivatkin, että yritys nimenomaan haluaa auttaa opiskelijoita ja tuoda heidän uniikin ja hukkaan menevän potentiaalinsa esiin. Itsekin kiinnostuin Lenzin toiminnasta suuresti, vaikken ole koskaan ajatellut edes konsultin työtä. Tämän jälkeen siitä tuli yksi toiveammattini!
Tutustumista ja päivän projektin esittely
Alkuesittäytymisen jälkeen meidät jaettiin ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annettiin puolituntia aikaa pelkästään tutustumiseen ja keskustelemiseen. Kävimme oman ryhmämme kanssa syömässä ja tutustuimme toisiimme samalla, joka laski paljon sitä keskustelun kynnystä, joka monesti syntyy poikkitieteellisissä ryhmissä, tai yleensä ryhmätöissä tuntemattomien kanssa työskennellessä.
Sitten meille esiteltiin päivän projekti: Tunnistaa jokin olemassa oleva konsepti/tuote/palvelu, joka tulisi markkinoida uudelle markkinalle/kohderyhmälle, TAI tunnistaa jokin yliopistosysteemin ongelma, ja keksiä sen ratkaiseva, uudenlaiselle ajattelulle perustuva yliopistokonsepti. Kaikki ryhmät päätyivät jälkimmäiseen vaihtoehtoon, todennäköisesti siksi, että meille kaikille yliopistosysteemi on niin läheinen ja koskettava aihe. Oli mahtava nähdä kaikkia erilaisia suunnitelmia, sovelluksia, sekä ajatuksia, joita ryhmät lopussa esittivät. Se herätti paljon ajatuksia, ja innoitti kaikkia yliopistojärjestelmän parantamiseen.
Brainstormauksesta valmiiseen ideaan
Saimme työajaksi kolme tuntia. Kolmessa tunnissa ryhmän oli siis keksittävä idea, suunniteltava mihin teemaan tai ajatukseen he sen rajaavat, sekä luoda joko diaesitys tai vain pelkkä Word-dokumentti. Itse esittämiseen aikaa jäi n. 5 minuuttia per ryhmä. Minusta oli mahtavaa, että saimme ihan vapaat kädet, vaikka projekti-idea oli valmiiksi annettu. Kaikki ideat olivat siis tervetulleita, sekä haluttuja.
Kolme tuntia paljastuikin aika lyhyeksi ajaksi, kun omalla ryhmälläni meni lähes tunti pelkkään "brainstormaukseen", joka kumminkin loi meille hyvän pohjan. Kaikki ryhmät käyttivät aikansa hyvin, ja sen huomasi panostuksen määrästä ja monien esitysten ulkoasuista, sekä erittäin hyvin rakennetuista argumenteista! Suunnittelun aikana tapahtuman vetäjät, eli Lenzin omat työntekijät, tulivat ja keskustelivat ideoistamme kanssamme. He antoivat loistavaa palautetta ja antoivat hyviä vinkkejä ja ajatuksia siitä, mitä meidän kannattaisi huomioida, ja kuinka meidän kannattaisi ilmaista tiettyjä asioita. He olivat erittäin rohkaisevia ja lämpimiä, joka toi todella hyvää energiaa ryhmään, kun saimme tunnustusta tekemästämme työstä.
Kaikki ryhmät päättivät idean esittäjät. Esitimme kaikki vuorollamme esityksemme, ja vetäjät antoivat jokaisen esityksen jälkeen laajaa palautetta aiheesta, ideasta, esityksestä ja esittäjien esiintymisestä. He puhuivat erittäin rohkaisevasti ja keskustelivat kanssamme ideoista, antaen palautetta jopa suunnitteluvaiheesta! Oli aivan mahtavaa saada kerrankin oikeaa ja ajatuksella tehtyä palautetta, jota yliopistossa erittäin harvoin saa. Kaikki osallistujat saivat myös antaa oman palautteensa, ja kaikille jäi hyvä maku suuhun tapahtuman päätyttyä.
Palautteella on merkitystä
Kun kaikki olivat valmiita, kysyttiin mielipidettä päivästä, tehtävästä ja esityksestä, jonka vetäjät meille itse esittivät. He antoivat meille myös palautelomakkeen, jotta pystyimme antamaan anonyymia palautetta, joka oli todella hyvä idea mielestäni. Ja lopuksi mainitsin sen, etten huomannut oman ryhmäroolini näkyneen hirveästi ollenkaan ryhmätyöni ohessa, mutta sain hyvän vastauksen; se oli silti hieno hetki tunnistaa kuinka oikeastaan toimin ryhmässä, ja millaisia taitoja ja kykyjä tuon mukanani ryhmätyöhön. Se, että mietin aktiivisesti omaa toimintaani ryhmässä, vahvistaa jatkossa omaa ryhmäkokemustani ja osaan hyödyntää monia ryhmäroolejani myös jatkossa tarvittaessa.
Haluaisin kiittää Lenziä työpajaan osallistumisesta, sekä Lastun työelämä ja tapahtumavastaavia siitä, että he järjestivät tällaisen huipputyöpajan. Koen oppineeni paljon, päivän aikana oli hauskaa, ja sain taas apaljon ajateltavaa tulevaisuuttani varten. En malta odottaa seuraavaa yhteistyötä Lenzin kanssa, jospa he tulisivat takaisin ja moni muukin innostuisi tulemaan ja haastamaan itsensä työskentelemään tuiki tuntemattomien kanssa yhteistä hyvää tavoitellen.
Paljon Lenz Lovea <3
Mikä on Lenz?
Lenz on vuonna 2020 perustettu uudenlainen konsultoinnin ja resurssivuokran kulttuuri-innovaatio -startup, joka yhdistää opiskelijoiden potentiaalin sekä yritysten kokemuksen, yhdessä toteutettaviin merkityksellisiin projekteihin.
Voit tutustua tarkemmin Lenziin etukäteen osoitteessa www.lenz.fi. Lenz löytyy myös somesta @lenzduuni.