Usein kysytyt kysymykset
Tälle sivulle on koottu useammin kysyttyjä
kysymyksiä esimerkiksi opinnoista, harjoittelusta, tapahtumista. Vastaukset on jaoteltu kategorioittain. Nyt sinulla on myös
mahdollisuus kysyä anonyymisti mieltä askarruttava kysymys -julkaisemme kootusti vastaukset
kysymyksiin kuun lopulla (poislukien loma-ajat).
Mikä on HOPS?
- HOPS eli henkilökohtainen opintosuunnitelma on opintojen alussa tehtävä suunnitelma omien opintojen etenemisestä. Suunnitelmassa voi hyödyntää KTK:n opinto-opasta, jossa näkyy helposti järjestyksessä, mitä kannattaa missäkin vaiheessa suorittaa. HOPS tulee hyväksytetään omalla opettajatuutorilla
- Lue lisää HOPSista täältä
Mitä AHOT-tarkoittaa?
- AHOT eli hyväksilukua voit hakea aiemmilla opinnoillasi sekä muulla tavoin hankkimallasi osaamisella. Esimerkiksi jos olet suorittanut jo korkeakouluopintoja, voit hyväksilukea ne tutkintoosi.
Ohjeet AHOTointiin täältä
Milloin pitää ilmoittautua läsnä tai
poissaolevaksi?
- Kaikkien perus- ja jatkotutkintoa suorittavien opiskelijoiden tulee ilmoittautua läsnä tai poissaolevaksi joka lukuvuosi lukuvuoden alussa määräaikana. Voit ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi myös vain syys- tai kevätlukukaudelle.
- Lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä tulee maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu.
- Tarkemmat aikataulut ja ohjeet löydät täältä
Milloin pääaine valitaan?
- Pääaine valitaan ensimmäisen opiskeluvuoden kevätlukukaudella. Pääainevaihtoehtoja on kolme: yleinen kasvatustiede, aikuiskasvatustiede ja mediakasvatustiede. Valittua pääainetta opiskellaan varsinaisesti kuitenkin vasta maisterintutkintoa suorittaessa.
Kenen puoleen voin kääntyä, jos minulla on
kysyttävää opinnoistani?
- Yksittäistä kurssia koskevissa kysymyksissä kurssista vastaava opettaja osaa vastata kysymyksiisi. Tällaisia kysymyksiä on esimerkiksi kurssin suorittamista koskevat kysymykset.
- Laajemmin opintoihisi liittyvissä kysymyksissä käänny ensisijaisesti oman opettajatuutorisi puoleen. Myös KTK:n opintopäällikkö osaa auttaa opintoihin liittyvissä kysymyksissä.
- Joskus myös opiskelijakaverit osaavat auttaa, eli kannattaa myös rohkeasti kysyä mieltä askarruttavista asioista myös kavereilta 😊
Milloin suoritan opintoihini kuuluvan harjoittelun ja missä sen voi suorittaa?
- Opintoihisi kuuluu pakollinen 3 kuukauden mittainen harjoittelu, jossa sinulla on mahdollisuus laajentaa osaamistasi omalla alallasi.
- Harjoittelun voit suorittaa esimerkiksi kasvatusalan tutkimuksen, hallinnon, suunnittelun tai projektityöskentelyn työtehtävien parissa.
- Harjoittelussa sinulla on ohjaaja tukemassa työskentelyäsi ja oppimistasi.
- Harjoittelupaikkaa voit etsiä esimerkiksi Aarresaari -verkkosivulta. Voit myös etsiä harjoittelupaikkaa myös itse avointen työpaikkojen verkkosivuilta, lähettämällä sinua kiinnostaville organisaatioille avoimia hakemuksia tai lähestymällä kiinnostavan yrityksen HR-palveluita sähköpostitse. Voit myös hyödyntää LindkedIn:ä työnhaussa.
Mihin tehtäviin voin hakea työharjoitteluun?
- Kasvatustieteilijällä on paljon vaihtoehtoja, minne hakeutua harjoitteluun, sillä kasvatusala tarjoaa laaja-alaista osaamista sekä erilaisia työelämätaitoja.
- Mikäli etsit itsellesi sopivaa työtehtävää, voit tutustua ja inspiroitua Lastun alumnien kertomuksista täällä
- Voit tutustua myös kasvatustieteilijän työmahdollisuuksiin esimerkiksi töissä.fi :ssä, jossa kuvataan kasvatustieteilijöiden sijoittumista työelämään ja sivustolta löydät myös uratarinoita.
- Lisää työelämästä Lastun työelämäosiosta
- Lue lisää Lapin yliopiston kasvatusalan harjoittelusta täältä
Mikä on harjoitteluvoucher ja milloin sitä voi hakea?
- Voit saada yhtä tutkintoa varten voucherin, joka on yliopiston myöntämä rahallinen harjoittelutuki.
- Harjoitteluvoucherin hakuaika on vuoden vaihteessa ja siitä tiedotetaan muun muassa viikkokirjeessä.
- Harjoitteluvoucherista voit lukea lisää täältä
Mistä tiedän, mitä tulevia tapahtumia Lastulla on
tulossa?
- Löydät tulevista tapahtumista tiedon muun muassa nettisivuiltamme täältä. Mainostamme myös tulevia tapahtumia somekanavissamme, kuten viikkokirjeessä, Instagramissamme sekä Facebookissamme.
- Lapin yliopiston muut ainejärjestöt järjestävät myös runsaasti tapahtumia, joihin muut ainejärjestöt ovat tervetulleita. Mikäli tapahtuma on poikkitieteellinen, löytyy tieto kyseisen tapahtuman tapahtumakuvauksesta esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa. Kannattaa siis ottaa muiden ainejärjestöjen sometilejä seurantaan! Myös LYY järjestää runsaasti tapahtumia, johon jokainen on tervetullut. Löydät niistä tiedon LYYn omista somekanavista.
Missä tilanteissa opiskelijahaalarit voi laittaa päälle?
- Useimmiten päivällä järjestettävät tapahtumat, kuten työelämätapahtumiin tai leffailtaan sopii hyvin arkivaatetus. Puolestaan iltatapahtumiin haalarit sopivat päälle kuin nenä päähän. Usein kuitenkin tapahtumakuvauksessa lukee vielä erityisesti, mikäli haalarit ovat enemmän kuin suositeltavat 😊
- Haalarit sopivat hyvin moniin tapahtumiin, mutta poikkeuksiakin on. Näitä ovat Lastun Pikkujoulut, jossa pukukoodina on usein smart casual sekä Lastun vuosijuhlat, jossa pukukoodina on usein tummapuku.